Home  ›  Over ons  ›  Historie

Historie

Behendig laveert Pieter Huig Sluimers zijn afgeladen groentekar door de straten van Rotterdam. Het is 1963. Huig heeft, met negen jaar werkervaring als schildersknecht en drie jaar als schilder, de kwasten neergelegd om aan de slag te gaan bij groenteboer Kooiman in Barendrecht. 

Het perspectief is veelbelovend. In een jaar tijd wordt Huig ingewerkt en verdient hij honderd gulden per week, een fors salaris voor die tijd. Maar Huig heeft grotere ambities: hij wil Kooiman overnemen. Voor 20.000 florijn krijgt hij de auto en het materiaal, het kost hem drie jaar werken onder provisie. “Bij het venten op Hoogvliet maakte je per kilo aardappels vier cent winst,” vertelt hij vijftig jaar later aan zijn kleindochter. “Wanneer je een vaste klantenkring had, kon de winst stijgen tot zes cent per kilo.”

familie Sluimers
Opa Sluimers en kinderen
Oma Sluimers, tante Hillie en tante Tineke doppen aardbeien

Hard werken is Sluimers niet vreemd

Dag na dag grijpt hij voor het ochtendgloren zijn spullen om op de ‘mart’ zijn groente te verkopen. Aan de Tweede Barendrechtseweg wordt de groentewinkel gerund door vrouw Corrie. Zoon Jan wordt ingelijfd en bij een toenemende vraag vanuit de ambachtsbakkerijen om de appels geschild aan te leveren, oppert schoonzoon Jan dat er misschien wel een markt is voor verwerkt fruit.

Zo gezegd, zo gedaan. December 1990 nemen een tiental mensen het schilmes ter hand om aan die vraag te voldoen. Het beginsel van het eerste appelverwerkingsbedrijf in Europa is gelegd. Waar op sommige dagen de hele familie met de hand appels schilt om aan deze vraag te voldoen, tikt Jan al snel een handmachientje aan. De vraag naar appelverwerking groeit en het familiebedrijf speelt daarop in met de aanschaf van semi-automatische schilmachines. De garage aan de Barendrechtseweg wordt omgebouwd tot bedrijfsruimte. Zo worden de eerste appels geschild en afgeleverd.

De handel breidt uit

Een volautomatische schillijn wordt geplaatst in de loods, waar vroeger de aardappelen opgeslagen lagen. Al snel groeit het bedrijf uit zijn voegen. Er wordt een nieuw pand gekocht aan de Koopliedenweg in Barendrecht. Met gestage groei komt verdere professionalisering, wat in 2002 leidt tot de oprichting van een hypermoderne, nieuwe vestiging met een grote capaciteit onder de naam VZ Apple Industries in Marknesse. Wanneer in 2005 de namen van De Hoekse Waard en VZ Apple Industries samensmelten tot VS Apple Industries B.V, kunnen de locaties niet achterblijven. Sinds 2008 opereert VS Apple Industries volledig vanuit Marknesse, Flevoland.

Tot in de warme zomer van 2019 een verwoestende brand om zich heengrijpt. Het volledige pand ligt in as, wat een directe aanleiding is om de toekomstplannen te concretiseren. Kleinzonen Arjan en Hugo de Vente, de derde generatie, nemen de dagelijkse leiding over. Bij de nieuwbouw van het bedrijf wordt ingezet op verdere professionalisering. Bijna twee jaar later rollen de eerste appels weer van de band, worden de eerste fruitvullingen geleverd en weten de klanten ons weer te vinden. Daar zijn we dankbaar voor.